Com Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, expressem la nostra indignació per les diferents mesures i retallades que des de fa anys s’està aplicant a la sanitat pública en general, les quals rebutgem de ple per entendre que fa temps es va iniciar un camí sense retorn cap a la seva privatització, una sanitat que convé recordar, s’ha anat creant durant dècades amb els impostos que hem anat pagant la ciutadania , entre altres coses, per disposar d’un determinat model de sanitat pública, universal i de qualitat.
Avui aquí, ens porten determinats aspectes concrets que afecten la nostra ciutat i que necessiten respostes ajustades a les demandes i reivindicacions populars, uns referides a promeses incomplertes o demorades i altres com a conseqüències dels avatars als qual, els que tenen el poder i capacitat per això, està portant a la nostra sanitat
En primer lloc, volem denunciar l’escandalosa opacitat que envolta tot el relatiu al món que envolta la sanitat. Ens referim a complexíssim bastida d’estructures, o entitats públiques, semipúbliques, privades, etc., que dificulten extraordinàriament l’accés de la ciutadania a una informació transparent.
Transparència que implica que les dades siguin d’accés públic, creïbles, comparables i fàcilment interpretables, amb identificació dels centres i entitats on es generen i explicant els indicadors. Això no existeix, i lògicament, tampoc en el Consorci Hospitalari del Parc Taulí de Sabadell, només hi de dades quan, cada 3-4 anys, el Síndic de Comptes porta a terme l’auditoria que, aquesta sí, és pública, però quan tot és irreversible (ve a col·lació, que en l’última auditoria del Taulí, en mans de la fiscalia, detectava greus irregularitats). La transparència, com segurament ja saben, a més de dificultar la corrupció, és una eina per exercir la participació ciutadana, prestigiaria a les administracions públiques i desmuntarien els grups de poder (lobbys ) que es basen en la possessió de la informació per exercir al marge de la societat democràtica.
Quan s’afirma la existències d’un desinterès de la ciutadania respecte a la classe política, s’està dient implícitament que urgeix dur a terme canvis profunds, i sens dubte, un dels primers és l’accés a una informació transparent, que és la base per generar confiança.
Difícilment seran creïbles si la percepció ciutadana és que, els que haurien de fer-lo, no mouen fitxa és aquest tema tan crucial i sobretot quan es tracta de la gestió dels diners públics. Un exemple del que estem dient, és el rebuig al Ple de l’Ajuntament de Sabadell d’una moció que sol·licitava justament això: informació transparent a Corporació Sanitària del Parc Taulí.
En el terreny de les reivindicacions pendents que afecten la sanitat, tenim:
¸ La construcció de l’Hospital Ernest Llull
¸ La construcció del CAP al barri de Can Llong
¸ Obertura de les 120 llits tancats a Corporació Sanitària del Parc Taulí
En tots els casos urgeix abordar per pal·liar el greu dèficit sanitari i sociosanitari que pateix Sabadell i poblacions del seu entorn, que convé recordar, està per sota de la mitjana de Catalunya i que vostès coneixen perfectament i que no obstant, poc o gens han fet sobre això i francament, estem farts d’aquest greuge absurd, que el percebem com un càstig per motius polítics contra determinades poblacions.
Quant a la problemàtica sorgides per l’aplicació de determinades polítiques:
a) El tancament de CAPs al mes d’agost, que després de l’acord adoptat al Parlament, referent a que la decisió ha de ser consensuada entre la Generalitat i el propi Ajuntament i tenint el compromís de l’alcalde de Sabadell de donar suport, el que es reivindica a les concentracions que des de fa mesos portem a les portes dels CAPs per oposar-nos al seu tancament. No obstant això i al respecte de l’ICS, i del que es desprèn per les decisions adoptades a Lleida, ho valorem com una volta de rosca més en el procés de privatització, de l’única empresa pública de la sanitat. Volem manifestar al respecte, el nostre rebuig amb aquest tipus de decisions i el nostre compromís ferm de lluita per impedir aquest nou pas en el desfalc de la sanitat pública
b) L’amortització d’un pediatre que afecta a 5 barris (directament a 4). Es tracta d’una decisió, que s’emmarca en la política de no cobrir les suplències que per qualsevol motiu es puguin produir. En aquest cas, la situació és més greu encara perquè parlem d’eliminar un lloc de treball. Dir que al marge del nostre rebuig a la mesura, denunciem les formes utilitzades: una decisió adoptada no ja sense el consens dels que la patiran directament (població infantil i professionals ) sinó sense la mes elemental comunicació.
Hi ha altres problemes que anirem abordant (llistes d’espera, urgències, suplències, derivacions, etc.), però hem cregut convenient, concretar aquí i ara per requerir que duguin a terme el necessari per fer realitat la transparència informativa tan imprescindible des d’un punt de vista democràtic en tot el que envolta a la sanitat pública (i en tots els terrenys); la construcció de l’hospital Ernest Llull i el CAP de Can Llong; posar fi al tancament de CAPs a l’estiu; i les amortitzacions de llocs de treball del sector sanitari, amb l’esperança que aquest requeriment no caigui en sac foradat i aprofundeixi més els desencontres entre les
societat civil i els que esteu elegits per defensar els interessos d’aquestes societat civil, no els de les mútues i empreses privades que volen fer negocis amb la nostra salut. Per això és imprescindible que s’estableixin mecanismes de seguiment de totes les iniciatives que es tirin endavant al Parlament amb vista a donar respostes al requeriment realitzat. Per a això, volem encoratjar a una nova reunió en el termini d’un mes.
La Catalunya a la qual aspirem, o és social i econòmicament equitativa i progressista, o difícilment ho serà, i per això, els orígens d’aquest futur han d’estar presents avui i aquí, però si atenem a les mesures neoliberals que s’estan aplicant, en aquest cas en la sanitat, podem afirmar que estem en les antípodes de la meta. És hora de dir prou a les retallades i és hora de recuperar el que durant aquests anys, amb la coartada de la crisi, ens ha estat arrabassant. Apel·lem als que coincideixin amb els criteris que s’apunten en aquest escrit perquè actuïn en conseqüència dins i fora del Parlament, en el benentès que com a moviment veïnal prendrem bona nota de la resposta de cada grup polític.